Zo lag de prehistorische patiënt in de ‘stoel’

Tandje terug
Datum
15 december, 14:02 uur

Zo’n 13.000 jaar geleden werden er al kiezen geboord. Ja, echt. Maar of de patiënt van toen net zo comfortabel in zijn stoel lag als de patiënt van nu? Dat betwijfelen we ten zeerste. 

De prehistorische patiënt kreeg het voor zijn kiezen 

Laten we beginnen bij het allereerste begin. De oudste aanwijzingen voor tandheelkunde dateren uit de nieuwe steentijd. Ja, we hebben het dus over de prehistorie, zo rond 11.000 voor Christus. In Pakistan zijn elf geboorde kiezen gevonden die uit deze periode stammen. Uit een reconstructie van de techniek blijkt dat er gebruik werd gemaakt van een boogboor met stenen punt. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de prehistorische patiënt vast een flink hogere pijngrens had dan de patiënt die we vandaag in onze stoel mogen verwelkomen. 

De vroegste tandheelkunde, niet zo vreemd 

Het is niet vreemd dat juist tijdens de nieuwe steentijd (ook wel bekend als het neolithicum) een boogboor werd uitgevonden. Deze periode wordt gekenmerkt door technische en sociale veranderingen, die voortkwamen uit de overgang van jager-verzamelaars naar een samenleving van mensen die in nederzettingen woonden en aan landbouw en veeteelt deden. Zo ontstond de mogelijkheid om elkaar te helpen, ook met kiezen die zo rot waren dat je ze het liefst meteen uit je mond zou willen trekken. Het feit dat er toch gekozen werd voor een vroeg-tandheelkundige ingreep, is een mooi voorbeeld van de neolithische revolutie. 

Variant op de vuurboog als drilboor 

Het duurde uiteindelijk nog duizenden jaren voordat er een variant op de vroege boogboor kwam. Vanaf ongeveer 7.000 voor Christus begon men in India een variant op de vuurboog te maken, het voorwerp dat gebruikt werd om een vonk te creëren en vuur te maken. Deze aangepaste versie diende als drilboor om rotte tanden te verwijderen. Nog eens tweeduizend jaar later waren het de Sumeriërs in Mesopotamië die voor het eerst onderzoek deden naar de tandzorg. Zij kwamen tot de conclusie dat er een speciale ‘tandworm’ bestond die verantwoordelijk was voor het tandbederf. Een opvatting die later overgenomen zou worden door de Grieken.  

De toekomst van geschiedenis 

Nou, deze eerste editie van Tandje Terug schakelden we zoveel mogelijk tandjes terug, naar het allervroegste begin. De volgende keer gaan we wat minder ver terug in de tijd en komen we met een sappig feitje uit de latere historie van de tandheelkunde. Blijf Prime Dental Alliance volgen in de toekomst, zodat je alles leert over de geschiedenis. 

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.