Stand van zaken noodmaatregelen mondzorg
Update- Datum
- 06 april, 17:09 uur
Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt nog steeds toe. Wat betekent dit voor mondzorgpraktijken en de mensen die er werken?
Het RIVM voert de regie over het landelijke beleid. Wij volgen de berichtgeving van het RIVM op de voet en staan in nauw contact met instanties zoals het ministerie van VWS, de IGJ en de drie tandheelkundige opleidingen ACTA, UMCG en Radboudumc (in het bijzonder, de experts op het gebied van infectiepreventie). Zo kunnen wij tandartsen en andere (mond)zorgverleners direct informeren als de situatie wijzigt. Hieronder vindt u de laatste updates. Alle naslaginformatie vindt u op www.knmt.nl/coronavirus. Laatste update: 6 april om 17.09 uur.
Spoed en semi-spoed eenvoudig gedefinieerd
KNMT en ANT hebben eenduidig gedefinieerd wat onder spoed en semi-spoed valt, zodat voor alle tandartsen duidelijk is welke behandelingen er nu uitgevoerd kunnen worden.
Hoewel de reguliere behandelingen in de praktijk sinds 16 maart worden gestaakt, houd je als tandarts wel de zorgplicht over jouw patiënten. Hoe je deze zorg organiseert en welke patiënten je wel en niet mag behandelen in jouw praktijk, zetten wij hieronder voor jou uiteen.
Bij de zorgverlening in deze tijden staat de veiligheid van patiënten en die van zorgverleners op 1. In onze praktijken zijn wij door het juist volgen van de richtlijn voor infectiepreventie goed ingericht op het omgaan met onder andere aerosolen. Dit maakt het mogelijk om niet besmette patiënten met spoedklachten in de eigen praktijk te behandelen.
Bij de zorgverlening staan op dit moment 2 uitgangspunten centraal:
- Behandel COVID-19-patiënten niet in de eigen praktijk, maar meld ze aan bij het Coronacentrum Acute Mondzorg (CAM)
- Verwijs COVID-19-patiënten niet automatisch door naar het ziekenhuis