Een alliantie voor en door tandartsen, dat bleek hoognodig
Update- Datum
- 21 augustus, 12:01 uur
Onbezorgd zorgen met ziel en zaligheid, vanuit die behoefte van tandartsen is Prime Dental Alliance (PDA) ontstaan.
De alliantie is een verbond van vakbroeders- en zusters die elkaar vooruit helpen. Een manier om je loopbaan uit te stippelen, je toekomst veilig te stellen en toch ‘gewoon’ je eigen identiteit te behouden. Nu we één jaar verder zijn, is het tijd om de balans op te maken met lid van de RvC Harrie Kerstens en Founding Father Daniël Vos. Lukt het PDA inderdaad om een prettig alternatief voor tandartsketens te zijn?
Gepensioneerd kaakchirurg Harrie Kerstens had tijdens zijn lange carrière contact met honderden tandartsen. Hij zag het werkveld veranderen en daarmee ook regelmatig het werkplezier afnemen. Praktijkeigenaren werden meer ondernemer dan tandarts. En wet- en regelgeving werd steeds strikter. Tandartsketens sprongen daar gretig op in, maar bleken voor veel tandartsen ook niet bepaald de heilige graal. “Bij een keten worden ze gedwongen afstand te doen van hun identiteit, van hun levenswerk”, geeft Harrie aan. “Met een groep gerenommeerde professionals uit de mondzorg en het bedrijfsleven dachten we: dat moet anders kunnen. Et voilà: het idee van PDA was daar. Zo’n idee concretiseren vergt veel kennis, inzet en passie. Maar gelukkig heeft het daar bij ons nooit aan ontbroken.”
Meer focus op zorg
Daniël Vos was zo’n praktijkeigenaar die te hoop liep tegen de druk van tandartsketens. Meer dan een kwart eeuw stak hij al zijn skills, tijd en liefde in het opbouwen van Vos Centrum voor Mondzorg. En met resultaat: bij zijn team van zestien toegewijde mondzorgprofessionals voelen patiënten zich veilig en vertrouwd. “Dat wilde ik niet overboord gooien door mijn praktijk te verkopen voor een aardig bedrag, maar me daarna te moeten schikken naar de ijzeren wetten van een keten. Toen ik hoorde over PDA, werd ik gelijk enthousiast. Ik kan mijn eigen formule voorzetten en tegelijkertijd rekenen op ondersteuning bij een aantal relevante praktijkfacetten. Hierdoor kan ik me concentreren op datgene wat ik als zorgverlener het liefste doe: kwalitatief hoogstaande zorg leveren aan mijn patiënten.”
Niet morrelen aan de eigen identiteit
Een grote praktijk is een verdienste, maar brengt tegelijkertijd specifieke uitdagingen met zich mee. Daniël weet het als geen ander: “Denk aan het werven van gekwalificeerd personeel of het streven naar continuïteit. Je wilt toch waarborgen wat je hebt opgebouwd. Aspecten als HR-beleid of privacy moeten aan alle wettelijke eisen voldoen, inzage in benchmarks is onmisbaar. Daarnaast krijg je door samenwerking binnen een alliantie niet alleen meer know-how, maar behaal je ook voordelen op het gebied van inkoop en praktijkautomatisering.” Harrie vult aan: “En dat zijn precies de gebieden waarop PDA instapt. Zonder te morrelen aan de eigen identiteit en formule van de praktijken.”
Weinig verandering, veel ontzorging
Nu PDA alweer één jaar actief is, blijkt het niet alleen een leuk idee, maar ook daadwerkelijk een succesvol concept te zijn, vertelt Harrie trots. “Ik vind het mooi om te zien hoe we al vanaf het begin veel professionaliteit uitstralen. Dat blijft ook zo, omdat we de praktijken die toe mogen treden tot onze alliantie zorgvuldig selecteren op een flink aantal kwaliteitscriteria. Enkel praktijken en tandartsen met een bewezen track record kunnen zich bij ons aansluiten, de talentvolle studenten daargelaten natuurlijk. En juist omdat je jezelf al bewezen hebt, vinden wij het belangrijk dat je de tandarts kunt blijven die je wilt zijn.” Daniël beaamt dat: “PDA biedt een oplossing die weinig verandering van mij als praktijkeigenaar vraagt. Het voelt als een fijne partner, die nieuwe deuren opent en ‘rotklusjes’ uit handen neemt.”
Kickstart van een mooie carrière
“PDA wordt gedragen door gerenommeerde praktijken van enig formaat”, vervolgt Daniël zijn verhaal. “De onderlinge bestuiving biedt volop mogelijkheden om je als zorgverlener verder te specialiseren in datgene wat je interesseert. Dus ook voor jongere tandartsen is PDA een interessante werkgever. Zo’n groep van grote praktijken biedt immers potentie, eventueel met het vooruitzicht om wellicht zelf te gaan ondernemen.” Harrie merkt op dat het voor jonge tandartsen en zzp’ers steeds lastiger wordt om op eigen kracht een praktijk te beginnen: “Daarom gaan ze maar aan de slag bij een keten, met veel minder perspectief. Wij vinden het belangrijk om aantrekkelijke kansen te creëren voor jonge, ambitieuze tandartsen. Dat doen we door een professionele en uitdagende werkomgeving te bieden, waarbinnen de tandarts in een paar jaar ontzettend veel bijleert. Er zijn volop mogelijkheden voor bij- en nascholing, je mag werken met de modernste technologische hoogstandjes en je bouwt in rap tempo een groot netwerk op.”
Vrijheid, zekerheid en veiligheid
Als Daniël het kort moet samenvatten dan omschrijft hij PDA als “een ideaal alternatief voor vakgenoten die zelf graag praktijkeigenaar willen blijven, daarbij een zekere mate van zelfstandigheid willen behouden en hierbij kunnen vertrouwen op de zekerheid plus veiligheid van het werken in alliantieverband. Deze vorm van samenwerking resulteert met recht in een inspirerende synergie.” Harrie geeft aan dat PDA altijd vooruit blijft kijken: “We zijn een alliantie met een focus op de toekomst. Wij zijn dé plek waar jonge tandartsen aan een succesvolle carrière kunnen bouwen en waar praktijkeigenaren hun levenswerk in goede handen kunnen geven. Het is onze ambitie om de komende jaren toe te werken naar 75 praktijken binnen onze alliantie. Het belangrijkste daarbij is dat het behapbaar blijft. We willen geen groot administratiekantoor worden, maar mean & lean blijven. Daar heeft iedereen uiteindelijk het meeste aan.”