Digitale innovatie in de tandheelkunde: een verhaal van compassie en technologische vooruitgang.

Kaakchirurgie
Datum
06 maart, 11:31 uur

Menselijke aandacht voor de patiënt en technologische innovatie gaan binnen PDA hand in hand. Voor onze implantologiepraktijken werken we aan de implementatie van de 3D workflow, ondersteund door artificial intelligence (AI). Daarbij worden we deskundig bijgestaan door alliantiegenoten, MKA-chirurgen en implantologen Tong Xi en Jeroen Liebregts. Zij delen hun visie op het vak en vertellen over het in de praktijk toepassen van de 3D digitale workflow.

Digitale workflow-pioniers

Dr. Jeroen Liebregts en dr. Tong Xi zijn MKA-chirurgen en implantologen binnen het Radboudumc in Nijmegen. Naast hun focus op de behandeling van ontwikkelingsstoornissen van het aangezicht en aangezichtstrauma, zijn ze pioniers in de ontwikkeling en implementatie van digitale workflows in orthognatische chirurgie en implantologie. Jeroen en Tong initiëren en coördineren verschillende (inter)nationale onderzoeksprojecten over de klinische validatie en implementatie van innovatieve 3D-beeldvormingstechnieken, intraoperatieve navigatie, augmented reality en kunstmatige intelligentie in de MKA-chirurgie.

Digitaliseren met de patiënt op één

De onderliggende reden voor de behandelfilosofie met de digitale workflow is de hoge voorspelbaarheid in de behandelresultaten en het kunnen bieden van een adequaat behandelplan dat gebaseerd is op de behoeften van de individuele patiënt. “Om voorspelbare resultaten te verkrijgen, moet je bij de basis beginnen. Het biologische fundament, het kaakbot, de weke delen en de tanden zijn de leidraad in de behandelbenadering. Een goed resultaat kan worden behaald door een combinatie van verschillende pijlers: het begrijpen van de technische basis, het verwerven van chirurgische vaardigheden en langdurige blootstelling aan de casuïstiek”, vertelt Jeroen. “Innovatieve digitale technieken hebben een bewezen functie bij het behalen van voorspelbare en consistente resultaten voor al onze patiënten. Maar, om bevredigende resultaten te bereiken, moet de verwachting van de patiënt goed begrepen en beheerd worden.” Tong vult aan: “In onze filosofie is het creëren van een warme en compassievolle sfeer voor onze patiënten essentieel om een duurzame relatie met hen op te bouwen. Dit is een element dat uniek is voor ons als behandelaars en iets dat intrinsiek is en niet onderbelicht mag worden in het tijdperk van digitalisering.”

Kracht van het team

Tong en Jeroen erkennen ook de kracht van teamwork, zowel binnen hun praktijk als binnen de alliantie. “Aangezien men nooit alle vaardigheden kan beheersen, is het noodzakelijk om samen te werken en als team te functioneren om consistente en bevredigende resultaten te kunnen leveren”, vertelt Tong. “Jeroen en ik vullen elkaar aan op het gebied van chirurgie en prothetiek, maar ook op het gebied van management en organisatie, en op het gebied van kunst en wetenschap. We zouden nooit hebben bereikt wat we tot op heden hebben bereikt als we niet nauw zouden samenwerken als team. Dit geldt overigens niet alleen voor Jeroen en mij, maar voor onze werkplekken als geheel.” Vanuit diezelfde filosofie stimuleren Tong en Jeroen de implementatie van innovaties in de implantologiepraktijken binnen PDA, zonder daarbij het belang van de patiënt uit het oog te verliezen. Hun aanpak toont aan hoe belangrijk teamwork en onderlinge samenwerking zijn voor het leveren van doelmatige, voorspelbare en gepersonaliseerde zorg.

‘De patiënt eet sindsdien weer zijn favoriete spareribs en is als wielrenner weer op het winnende pad’

Onvergetelijke behandeling

Enkele jaren terug voerde Jeroen en zijn team een behandeling uit die hem altijd bij zal blijven: “In de zomer kwam een Nederlandse professionele wielrenner ten val vlak voor de finish, met een snelheid van meer dan 80 km/u. Na spoedeisende zorg werd hij gerepatrieerd naar Nederland voor een reconstructieve behandeling. Het trauma leidde tot het verlies van alle bovenste voortanden en het grootste deel van het alveolaire en bovenkaakbot. Om zo’n geval op een voorspelbare, functionele en esthetische manier te reconstrueren, werd gekozen voor een gefaseerde aanpak, met botaugmentatie, implantaatplaatsingen en prothetiek, door middel van een 3D backward planning. Na een genezingsperiode van vier maanden werden de implantaten geplaatst volgens de eerder gemaakte 3D-simulatie, met behulp van een 3D-geprinte boormal. Na nog eens vier maanden osseointegratie werd een keramische brug gemaakt door een tandtechnisch laboratorium, waarna de brug met schroefretentie werd bevestigd. De patiënt eet sindsdien weer zijn favoriete spareribs en is als wielrenner opnieuw op het winnende pad. Dit voelt als het winnen van een race voor ons team.”

Klinische en wetenschappelijke expertise delen

Tong, Jeroen en hun team streven ernaar om op een inspirerende manier samen te blijven werken én hun klinische en wetenschappelijke expertise te delen met collega-professionals, uiteraard ook binnen PDA. “En natuurlijk om elke dag tevreden patiënten te zien,” voegt Tong toe. “Dat maakt ons werk zo waardevol en mooi.”

Voor dit artikel hebben we geput uit het interview dat Dr. Jeroen Liebregts en Dr. Tong Xi gaven aan het International Journal of Future Dentistry, een vakblad voor tandartsen, implantologen, parodontologen en iedereen die tandheelkunde beoefent. Lees hier het interview.

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.