De Mondspiegel #2: Man-vrouwverhouding

De Mondspiegel
Datum
12 december, 14:55 uur

In De Mondspiegel kijken we achter het nieuws. Ditmaal plaatsen we de spiegel achter een belangrijke parameter voor de beroepsgroep: het percentage vrouwen dat instroomt op de opleidingen tandheelkunde en mondzorgkunde.

Meer vrouwelijke tandartsen 

De man-vrouwverhouding op het gebied van instroom is in de afgelopen jaren enigszins veranderd. Volgens DUO was over de periode 2013 – 2017, gemiddeld 65% van de tandartsen in opleiding vrouw. Dit percentage heeft betrekking op het totaal aantal bachelor- en masterstudenten. Het aandeel vrouwen in de opleiding steeg tot 68,3% in 2017. Van één van de tandheelkundige opleidingen lag het gemiddelde percentage vrouwen in het studiejaar 2017/2018 op 67% en in de master van datzelfde studiejaar op 69%. Dit beeld komt dus overeen met de cijfers van DUO. Op basis van deze cijfers is besloten uit te gaan van een parameterwaarde van 68%.  

Minder vrouwelijke mondhygiënisten  

Van de werkzame mondhygiënisten is ongeveer 95% vrouw. Het percentage ligt wat lager bij de opleidingen mondzorgkunde. Over de periode 2013 – 2017 was ongeveer 90% van het totaal aantal studenten vrouw. In het jaar 2017 was dit 89,7%. Voor de eerstejaars ingeschrevenen geldt hetzelfde patroon over de periode 2013 – 2017: daarvan was 91,1% vrouw. Daarom is gekozen voor een parameterwaarde van 90% vrouw.  

Wat vindt de vrouwelijke mondzorgprofessional van deze ontwikkelingen? 

Bovenstaande rapportcijfers legden we voor aan Dominique Dirks (28). Zij is werkzaam als mondhygiëniste en tevens een van de vele vrouwelijke mondzorgprofessionals bij Tandheelkundepraktijk Esthetisch Cum Laude in Eindhoven. De cijfers waren voor Dominique niet verrassend: “Stiekem zijn er toch veel stereotypen aanwezig binnen onze branche en die zullen voorlopig ook niet verdwijnen.” 

We zien dat er steeds meer vrouwen instromen op de opleiding tandheelkunde. Zien jullie dit uiteindelijk ook terug binnen jullie praktijk? 

Dominique: “Bij Cum Laude zie ik die stijging niet zozeer, maar dat heeft te maken met het feit dat we hier met een vast team werken. We hebben vrijwel geen wisselingen in teamleden en werken nu al lange tijd met twee mannelijke en een vrouwelijk tandarts. In de praktijken waar ik voorheen werkte, zag je deze ontwikkeling wel. Bijna alle sollicitanten voor de functie tandarts die daar binnenkwamen, waren vrouw.” 

Wat zijn volgens jou de grootste voordelen van deze stijging in het aandeel vrouwelijke tandheelkundige specialisten?

Dominique: “Vrouwen zijn meegaander. Ze nemen uitgebreid de tijd voor de patiënt en luisteren daardoor nog net wat beter dan mannen. Dit geeft de patiënt automatisch het gevoel begrepen te worden. Daarnaast zie ik dat vrouwen vaak meer rust en daardoor overzicht hebben.  Toch hoop ik niet dat het hierdoor een volledig vrouwenwereldje wordt. Daar zou niemand mee geholpen zijn.” 

Waarom niet?

Dominique: “Vrouwen zijn niet zo goed in vergeven en vergeten. Als je het bij een vrouw ‘verpest’, rekent ze je dat een aantal maanden daarna nog wel aan. Om een voorbeeld te noemen: wanneer een patiënt terechtkomt bij een andere behandelaar in verband met vakanties, vinden vrouwen het veel lastiger om vervolgens deze patiënt weer terug te sturen naar zijn oud-behandelaar.”  

Het aandeel vrouwelijke mondhygiënisten is vrijwel altijd hoger geweest dan het aandeel mannelijke dat instroomt op deze opleiding. Wat vind je daarvan? 

Dominique: “Tja … dat is inderdaad niets nieuws. Er stromen simpelweg meer vrouwen dan mannen in op de opleiding mondzorgkunde. En de mannen die er zijn, slaan achteraf vaak een andere weg in. In principe geen probleem, maar wel jammer voor de mix.”  

Is de mondzorgkunde naar jouw idee typisch iets voor vrouwen? 

Dominique: “Ik denk het wel. Het past gewoon wat beter bij vrouwen door de zorgzame houding. Dat wil niet zeggen dat mannen hiertoe niet in staat zijn, maar het is gewoon een zorgvak. En dat is voor sommige mannen wat lastig om te doorgronden, haha!”  

Hoe ziet de man-vrouwverdeling er in de toekomst uit?

Dominique: “Naar mijn idee zal de wereld van mondzorgkunde altijd een vrouwenwereld blijven. Natuurlijk zullen er mannen zijn die zich mengen in dit geheel, maar die wijken hoogstwaarschijnlijk uit naar de tandheelkundige hoek. Wat betreft tandheelkunde: die mix zal steeds meer richting 50/50 gaan. Het zou mij niet verbazen als vrouwen ook hier straks in de meerderheid zijn.”  

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.